İnternette ziyaret oranı ölçümleri değişiyor
İnternet medya ve pazar araştırma şirketi Nielsen/NetRatings, internet sitelerinin ziyaret oranının ölçümlerinde bundan böyle internet sayfalarının kaç defa ziyaret edildiğini değil, sitede kullanıcının ne kadar vakit geçirdiğinin ölçümlerde esas alınacağını duyurdu. Yeni ölçüm sistemi, internet sitelerinin ziyaret sıralamasını da değiştirecek.
"Toplam dakika" ve "toplam oturum" ölçümleri, Nielsen/NetRatings'in İnternet kullanıcı ölçüm servisi NetView'e ekleniyor. NetView, kişi başına düşen ortalama süreyi ve ortalama oturum sayısını rapor ederek, siteler arası ölçümlere yeni bir perspektif katacak.
NetView servisi ürün pazarlama müdürü Scott Ross, toplam dakika ölçümünün, İnternet 2.0 için en uygun sistem olduğunu çünkü RIA (rich internet application) kullananlar ve sayfa görüntüleme ölçümlerine göre çok iyi sonuçlar vermeyen çevrimiçi oyun ve İnternet uygulamaları hizmetlerinin de bundan böyle diğer sitelerle adil bir şekilde yarışabileceğini açıkladı.
İnternet siteleri arasındaki rekabet ölçüm sistemine göre farklı sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin sosyal iletişim sitelerinden YouTube'da geçirilen zaman 1 birimken, MySpace'de bu oran 3,6 birim olarak ölçülüyor. Toplam izlenen internet sayfası ise MySpace'de 10,4 YouTube'da ise yine 1 birim olarak ortaya çıkıyor. YouTube kullanıcıları video izledikleri için görüntüledikleri tek bir sayfa özerinde daha fazla zaman geçiriyor fakat MySpace kullanıcıları ise daha fazla sayfa üzerinde ilerliyorlar.
Yeni ölçüm sistemine göre toplam en fazla zaman geçirilen siteler; AOL Media Network, Yahoo, MSNWindows Live, Fox Interactive Media ve Google şeklinde sıralanıyor. Bu sitelerde özellikle anında mesaj servisi ve elektronik posta servisleri kullanımlarından dolayı, çok uzun süre kalınıyor.
Yeni ölçüm sisteminden en çok zarar görecek firma ise Google. Google mayıs ayında 110 milyon kişi tarafından ziyaret edilmesine rağmen, kullanıcıların sitede geçirdiği toplam zaman sadece 7,2 milyar dakika. AOL ise yeni ölçüme göre daha az kullanıcıya rağmen 25 milyar dakikalık kullanım süresiyle ilk sırada yer alıyor.